Fra Fil Bleus Verden

Et udviklingsprojekt der omfatter:

bomuldsbønder
kvinder der karter og spinder
vævere
farvere
stoftrykkere
skræddere

Dansk design syet i Vestafrika, Mali og Burkina Faso.
Tekstiler i økologisk og i konventionel vestafrikansk bomuld efter standardmål eller personlige mål. Varer, der ikke er på lager, kan have en forsendelsestid på mellem 3 – 9 uger. Alle salgsindtægter i DK går ubeskåret tilbage til projektdeltagerne.
Køb dit tøj i Fil Bleu hos “Din skrædder i Ouagadougou”.
Så ved du, hvor det kommer fra!

Baggrund
Vestafrikanske vævere, farvere, skræddere, spindersker har store kompetencer 
inden for håndværk baseret på lokalt fremstillet bomuld. Men den vestafrikanske tekstilbranche har gennem flere år været trængt på grund af konkurrencen fra billigt fremstillede tekstiler, bl.a. fra Indien og Kina.
Læs mere her

Historie
Sidst på eftermiddagen en dag i slutningen af marts kommer en ung mand løbende op til Djenabah, der sidder lænet op ad klippevæggen og spinder. Der er kommet mere bomuld til kvinderne, fortæller han. Det ligger ved det store 
gummitræ for foden af bjerget, og de skal straks gå ned og hente det.
Læs mere her

Den økologiske bomuld
At støtte bomuldsbønder i at etablere en økologisk bomuldsproduktion og give væverne mulighed for at bruge økologisk bomuld, har lige fra starten været en af målsætningerne i udviklingsprojektet Fil Bleu. I starten er udbyttet af økologisk dyrket bomuld som regel lavere end ved den konventionelle produktion, men erfaringer fra bl.a. Indien viser, at udbyttet stiger efterhånden, som den økologiske balance i marken genoprettes. Til gengæld for det lavere udbytte får bonden en højere pris, når han sælger.

Læs mere her

Smalbane væven
Der findes mange forskellige typer væve i Vestafrika. Den mest enkle er den vertikale væv med et enkelt skel, som man kender den fra bl.a. det nordlige Nigeria. Men den mest udbredte væv i Vestafrika er ”den horisontale smalbane- trampevæv”- for nemheds skyld kalder vi den “smalbanevæven”. Den er udbredt i hele bæltet fra Kap Verde øerne i vest til Chad i øst og Cameroun i syd.
Læs mere her

Samarbejde
Fil Bleus deltagere har ved flere lejligheder haft samarbejde med firmaer eller institutioner som har bedt Fil Bleu om at løse særlige opgaver.
Læs mere her

Om de tekstiler vi bruger
Fil Bleu bruger vi naturfibre. Først og fremmest bomuld, men også kapok og vild silke. Tekstilerne er produceret i Vestafrika primært i Burkina Faso eller Mali, dog bruger vi undertiden trykte maskinvævede tekstiler, som er fremstillet i andre lande i regionen.
Læs mere om de forskellige tekstiler her